Monte Carlo Repair Help Have a Monte problem and need help? Good at troubleshooting? Discuss it here!

Car stalling and shutting off

  #1  
Old 08-13-2018, 01:36 PM
1 Year Member
Thread Starter
Join Date: Oct 2016
Posts: 22
Default Car stalling and shutting off

Yesterday I drove to my uncle's which is about 20 miles. Turned off the car, got back in later and it wouldn't start. It would turn and almost start, but then crap out. Finally after about half an hour of waiting it started again and my check engine light went off. It has been on for a long time. I made it home fine last night. I try starting the car again and it will start for a minute or so, but the rpm's fluctuate from 400 to 1000. It sputters and dies out, also the check engine light came back on. My uncle had recently done well almost a full tune-up. He couldn't reach two of the plugs and is going to do them today. We also bought a fuel filter and he's going to replace it. I don't understand how it just started stalling, but then ran fine and stalled again. It's like it's clogged up somewhere. It's a 2005 SC Monte Carlo. Any ideas?
 
  #2  
Old 08-13-2018, 02:19 PM
ChibiBlackSheep's Avatar

Monte Of The Month -- August 2014
10 Year Member
5 Year Member3 Year Member1 Year Member
Join Date: Sep 2008
Location: Wyncote, PA
Posts: 24,794
Default

Next time this happens, unplug the MAF sensor and try to start the car. They are a pretty common problem for hot restarts.
 
  #3  
Old 08-16-2018, 08:44 AM
Join Date: Aug 2009
Posts: 203
Default

Originally Posted by ChibiBlackSheep View Post
Next time this happens, unplug the MAF sensor and try to start the car. They are a pretty common problem for hot restarts.
hey chibi see your like the mr know it all around here, ben away for a few years nice to your still here.

i have the same issue and because i had the car for so long i just assumed maf swapped it for dealer item no help, replaced iac no help no vac leaks. tuned up 4 years ago maybe drove 5 or 6k miles, shes been sitting in the garage for a while.
no CELS?! took it to 2 mechanics and they couldnt figure it out this usually happens when stopped for a few seconds
on my aeroforce scan gauge i noticed af ratio is bouncing from 13.60-16-30 .

thinking i wash the k&n filter and recharge it?
also do you no if theres a post with what values i should be seeing on my scan gauge? i will be posting a thread about values for the gauge for diagnosis.
 
  #4  
Old 08-17-2018, 01:07 PM
Join Date: Dec 2012
Location: Lombard, IL
Posts: 98
Default

Did you check for a leaking fuel pressure regulator? That will flood the engine and cause it to die, especially at idle.
 

Thread Tools
Search this Thread
Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.