Monte Carlo Repair Help Have a Monte problem and need help? Good at troubleshooting? Discuss it here!

High idle issue

  #1  
Old 07-31-2018, 05:18 AM
Jeffs02rwdSS's Avatar
1 Year Member
Thread Starter
Join Date: Nov 2017
Location: Isanti, MN
Posts: 773
Default High idle issue

Working on my brothers 2003 gp 3800 and having a issue when the engine gets up too operating temp (closed loop) the idle goes up too about 2000 rpm weather in park or in gear. I have checked for vacuum leaks and confirmed the throttle body is closing and not sticking. Odd thing that happens is if you shut off the engine and restart the idle will go back to normal. He recently changed the front O2 a new TPS and another MAF. Only code coming up is with the transmission. Any ideas would be appreciated and thanks.
 
  #2  
Old 07-31-2018, 05:37 AM
ChibiBlackSheep's Avatar

Monte Of The Month -- August 2014
10 Year Member
5 Year Member3 Year Member1 Year Member
Join Date: Sep 2008
Location: Wyncote, PA
Posts: 24,794
Default

You got 2 of the 3 sensors on the throttle. Have you checked the IAC?
 
  #3  
Old 07-31-2018, 07:39 AM
Join Date: Oct 2009
Location: around cal city,il
Posts: 3,093
Default

IAC valve clogs up in these engines pretty easily..
 
  #4  
Old 07-31-2018, 08:09 AM
Join Date: May 2015
Location: Long Island, New York
Posts: 90
Default

Originally Posted by ChibiBlackSheep View Post
You got 2 of the 3 sensors on the throttle. Have you checked the IAC?
I second that IAC check.
 
  #5  
Old 07-31-2018, 06:58 PM
Jeffs02rwdSS's Avatar
1 Year Member
Thread Starter
Join Date: Nov 2017
Location: Isanti, MN
Posts: 773
Default

Well I picked up a new IAC (Borg Warner Division) got a deal from a friend $27.00 . Got home loosed up torx screw #1 and snap torx screw #2 snap. I tried too drill the old screws out but didn't work so well, cant drill a straight hole for the life of me. I was carboned up enough to create a bad seal . Have to get another throttle body not happy with screws I have holding it in place. Thanks for the suggestions Jason B, Wht02monte and ChiBiBlackSheep I do appreciate the quick reply's
 
  #6  
Old 08-01-2018, 08:20 AM
ChibiBlackSheep's Avatar

Monte Of The Month -- August 2014
10 Year Member
5 Year Member3 Year Member1 Year Member
Join Date: Sep 2008
Location: Wyncote, PA
Posts: 24,794
Default

If you need another TB, I have an extra lying around.

Let me know if you can't find something cheap and local.
 
  #7  
Old 08-01-2018, 09:17 AM
Join Date: Oct 2009
Location: around cal city,il
Posts: 3,093
Default

Originally Posted by Jeffs02rwdSS View Post
Well I picked up a new IAC (Borg Warner Division) got a deal from a friend $27.00 . Got home loosed up torx screw #1 and snap torx screw #2 snap. I tried too drill the old screws out but didn't work so well, cant drill a straight hole for the life of me. I was carboned up enough to create a bad seal . Have to get another throttle body not happy with screws I have holding it in place. Thanks for the suggestions Jason B, Wht02monte and ChiBiBlackSheep I do appreciate the quick reply's

I ruined those screws trying to get them out... I was able to get a small pair of vice grips on the screws and get them out that way.. It took forever but it worked..

EDIT: Oh you snapped the heads off.. Well damn.
 
  #8  
Old 08-22-2018, 05:37 PM
Jeffs02rwdSS's Avatar
1 Year Member
Thread Starter
Join Date: Nov 2017
Location: Isanti, MN
Posts: 773
Default

Latest update: Had a friend with a scanner check everything over including the wiring and conclusion was the PCM might get going out. Being the nice brother I pulled the PCM out of my Monte and sent it back to the Maniac to be de-programed and set back to factory settings. As of now the car is running fine the idle is normal and shifting seems to be fixed (fingers crossed). Haven't tried to start my Monte but hope I don't need to get another PCM since I bypassed about everything. I appreciate the help from all that replied and a Big shout out to Jason (the Maniac) for the programing and super fast turn around.
 
  #9  
Old 08-23-2018, 08:08 AM
ChibiBlackSheep's Avatar

Monte Of The Month -- August 2014
10 Year Member
5 Year Member3 Year Member1 Year Member
Join Date: Sep 2008
Location: Wyncote, PA
Posts: 24,794
Default

Glad that it might be resolved!
 
  #10  
Old 08-24-2018, 10:58 PM
The_Maniac's Avatar

Monte Of The Month -- December 2011
Monte Of The Month -- September 2014
5 Year Member
3 Year Member1 Year Member
iTrader: (2)
Join Date: Apr 2010
Location: Mentor, Ohio
Posts: 10,872
Default

No problem on the help and turn around. I do my best to get that PCM out the next mail day as for many people, they are without a vehicle when they send a PCM.

Hope all the issues are now finally resolved.
 

Thread Tools
Search this Thread
Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.