6th Gen ('00-'05): Need advice on installing Speed Daddy headers - Page 3 - Monte Carlo Forum - Monte Carlo Enthusiast Forums


Headers/Intake/Exhaust Custom Exhaust? New Headers? Need Opinions on Intakes? Discuss making your ride breathe better here.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
  #21  
Old 07-04-2018, 08:58 AM
HKnux5112's Avatar
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2017
Location: Des Moines, IA
Posts: 58
Default

Nice man. I'll give it another look over and re-tighten the bolts again.

Did your revs go up and down on your initial startup? Was there a lot of heat coming from the engine?

*** Edit - Started it up again, revs normaled out. Not loud as the first startup yesterday. Feeling better about it, tightened up some loose bolts. Engine seemed really hot, but my custom gauge was showing 115 degrees F. Will follow same process tomorrow and take it for a test drive. How long will the pipes continue to smoke /burn off?

Last edited by HKnux5112; 07-04-2018 at 06:47 PM.
Reply With Quote
  #22  
Old 07-05-2018, 11:47 AM
Monte Of The Month -- April 2012
Monte Of The Month -- December 2014
5 Year Member
3 Year Member1 Year Member
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,954
Default

There is a bolt holding the dipstick in place if this is an L67
Reply With Quote
  #23  
Old 07-05-2018, 06:51 PM
HKnux5112's Avatar
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2017
Location: Des Moines, IA
Posts: 58
Default

We got it, boys. Test drove it and works fine. Firm handshakes all around to everyone.
Reply With Quote
  #24  
Old 07-06-2018, 08:55 AM
wht02monte's Avatar
5 Year Member
3 Year Member1 Year Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: around cal city,il
Posts: 2,869
Default

Awesome to hear..
Reply With Quote
  #25  
Old 07-10-2018, 11:32 AM
HKnux5112's Avatar
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2017
Location: Des Moines, IA
Posts: 58
Default

Curious, does anyone have any video of their Montes (either inside the cabin or video placed outside), driving around with their new headers and/or catback system? I wanted to make sure my engine / exhaust was flowing correctly, as around 10% throttle position, I'm hearing a noise that sounds differently than stock exhaust, but it's hard to explain.

Could just be my back headers are not on tight enough. I was having an issue with one bolt not going in all the way, maybe it was a shorter header bolt than the others.
Reply With Quote
  #26  
Old 07-11-2018, 05:16 AM
Jeffs02rwdSS's Avatar
 
Join Date: Nov 2017
Location: Isanti, MN
Posts: 436
Default

I was looking at the picture you posted of your new header and I'm wondering if there's a gasket between the header and the cylinder head ? From looking at the picture it appears there isn't anything there which would explain it being loud and bolts not tightening correctly.
Reply With Quote
  #27  
Old 07-11-2018, 08:34 AM
HKnux5112's Avatar
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2017
Location: Des Moines, IA
Posts: 58
Default

I can see how you can see that, and I will double-check when I get home. Good catch. I'm 90% positive I put it on there, but people have stated in the past that the ones that come with the headers are flimsy and awful.

Thanks for that, I'll do a quick check again and tighten some bolts if needed.
Reply With Quote
  #28  
Old 07-11-2018, 11:59 AM
Jeffs02rwdSS's Avatar
 
Join Date: Nov 2017
Location: Isanti, MN
Posts: 436
Default

If your still having trouble with the bolts I would swap over to studs and jam nuts or nuts and lock washers
Reply With Quote
  #29  
Old 07-11-2018, 12:00 PM
wht02monte's Avatar
5 Year Member
3 Year Member1 Year Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: around cal city,il
Posts: 2,869
Default

That picture indeed looks as if the gasket is missing but I do remember they have quite a bit of room to move around.

Does this mystery sound kinda sound like a zipper.

Something I want to mention (kinda useful) is that the header bolts are actually a nut on a bolt. You can bring the nut closer to the engine before tightening the headers down . The end of the bolt is hex.



Something I notice tho, in the left most bolt you can see in that pic.. Thats rounded at the end, all mine are hex except where the oil stick goes.. Idk, something to look at if youre having problems still.
Reply With Quote
  #30  
Old 07-12-2018, 12:42 PM
HKnux5112's Avatar
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2017
Location: Des Moines, IA
Posts: 58
Default

You say zipper, I want to assume something along the lines of a lawnmower engine.

Interesting, never caught that. I actually have 2 extra header bolts left. One was for that extra space on the front of the engine, and the other one... I've no clue. I'm almost positive I've filled every hole, but will check again. Good call. That one bolt I was talking about on the back of the engine headers, it seems like a full on header bolt doesn't bolt all the way in, as it's too long. I bet that's it, as I'm using a smaller bolt that's different than the others.

Other than that, this thing is sounding great, especially at startup. Had a few face turns when starting up the Monte. No knock retard at all when going full throttle.

Last edited by HKnux5112; 07-12-2018 at 01:52 PM.
Reply With Quote
 
 
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

All times are GMT -5. The time now is 09:28 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.