battery light/security light - Monte Carlo Forum - Monte Carlo Enthusiast Forums


New Member Area New to Monte Carlo Forum? Stop in tell us about you.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 01-08-2017, 06:29 AM
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2016
Posts: 14
Default battery light/security light


PLEASE HELP!!! car cranks no start
Reply With Quote
  #2  
Old 01-08-2017, 06:57 AM
sharpeezss's Avatar
1 Year Member
 
Join Date: Apr 2016
Location: georgia
Posts: 142
Default

good chance the key cylinder is the culprit. it has a chip on it for the security system VAT , common failure in these cars.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-08-2017, 07:00 AM
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2016
Posts: 14
Default

how can i tell if its bad
Reply With Quote
  #4  
Old 01-08-2017, 07:13 AM
sharpeezss's Avatar
1 Year Member
 
Join Date: Apr 2016
Location: georgia
Posts: 142
Default

outside of swapping it for a new one, idk personally except ruling out other possibilities. its easy to change out tho and a common failure point.... I hate to throw parts at an issue myself but sometimes its all you can do unless you have some help. a strong fully charged battery is essential .


if you've had intermittent no start issues in the past then that's also very strong indicator that the ignition key cyl is at fault.
Reply With Quote
  #5  
Old 01-08-2017, 07:19 AM
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2016
Posts: 14
Default

im also not getting no spark, and can a bad bcm be the cause? i change crank sensor, cam sensor, new plugs and wires,
Reply With Quote
  #6  
Old 01-08-2017, 07:37 AM
sharpeezss's Avatar
1 Year Member
 
Join Date: Apr 2016
Location: georgia
Posts: 142
Default

Reply With Quote
  #7  
Old 01-08-2017, 07:49 AM
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2016
Posts: 14
Default

i cleaned all the grounds. i think its going to be the bcm
Reply With Quote
  #8  
Old 01-08-2017, 04:56 PM
owens91's Avatar
Monte Of The Month -- October 2014
3 Year Member
1 Year Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Dec 2012
Location: philly pa
Posts: 2,329
Default

This six generation monte Carlo's do not have a chip key I have a 2001 SS model it's a regular key. There could be a problem with The ignition switch I had a similar problem that turned out to be the ignition switch then it was the alternator that's why the battery light was coming on
Reply With Quote
  #9  
Old 01-08-2017, 04:58 PM
owens91's Avatar
Monte Of The Month -- October 2014
3 Year Member
1 Year Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Dec 2012
Location: philly pa
Posts: 2,329
Default

Also I just replayed your video you said it will crank but not start correct ? Do you hear the fuel pump primed when you turn the car to the on position
Reply With Quote
 
 
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 04:44 PM.