loss of power - Monte Carlo Forum - Monte Carlo Enthusiast Forums
Monte Carlo Forums

Go Back   Monte Carlo Forum - Monte Carlo Enthusiast Forums > General Forums > Monte Carlo Repair Help

Welcome to the Monte Carlo Forum - Monte Carlo Enthusiast Forums.
If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 01-13-2007, 07:06 PM
Trader Rating:(0)
Join Date: Jan 2007
Posts: 2
Default loss of power

hello. 2003 monte carlo ss 100,000 km. losing power the most noticable between 60 km & 80km. replaced the air cleaner. no diff. have looked over the posts & seems the catillytic converter seems to be in the running. was going to tuner her up anyway, does that sometimes have something to do with the power loss?the engine light was coming on periodically before, however, now itstays on & i have smelt therotten eggs (very little)? any suggestions would be helpful as the hubby could dosome troubleshooting for me.


Reply With Quote
Old 01-13-2007, 07:45 PM
Trader Rating:(0)
Join Date: Mar 2006
Posts: 95
Default RE: loss of power

first of all you want to have the computer scanned to see what the code is.. overfueling could be damaging the cat and ruining the internals.. though it is possible that it is just the cat going bad and clogging... fuel pressure tests might need to be involved to test for bad regulator or leaking injectors.. really hard to say what else without scanning. .. possible misfire ?
77 monte : 13.27 @ 100.08 MPH
Reply With Quote
Old 01-13-2007, 08:09 PM
Trader Rating:(0)
Join Date: Apr 2005
Posts: 4,805
Default RE: loss of power

just to add to what 1977 monte has said.

yes a CAt. Converter could cause a los sof power , With this siad remeber mos tof the time they do nto just go bad with out another cause of some kind.
So if you just replace it with out finding out why it went bad it will only be temopray fix at best.
btu the monte carlos have had this issue in the past also. So i would think it is worth the tiem to have it scanned to find out what the codes are it is putting out.
Reply With Quote
Old 01-14-2007, 09:03 PM
Trader Rating:(0)
Join Date: Jan 2007
Posts: 2
Default RE: loss of power

thank you both. will ge t the code & hopefully i can ge t some help then.

b ye
Reply With Quote
Old 01-14-2007, 10:19 PM
Trader Rating:(0)
Join Date: Dec 2006
Posts: 160
Default RE: loss of power

I'm guessing it's an EGR problem and it's probably sticking open a pit causing too much exhuast to be let back into the intake causing the rotten egg smell. Had the same problem on my 92 silverado. That's probably why you don't have that much power too is because there is too much exhaust going back into the system...stupid emissions.
Reply With Quote
Old 01-15-2007, 12:27 AM
Trader Rating:(0)
Join Date: Dec 2006
Posts: 833
Default RE: loss of power

I would be willing to quess that the O2 Sensor is causing this.
Pull the codes would be the first step.
Fuel pressure will not set a code.
Normally rotten egg smell is caused by an O2 issue or it needs a very good tune up....
As for a clogged cat. you should be able to tell by three ways.
One: the sound of the exhuast will change
Two: check and see (ok feel) how much exhuast is coming out of the tail pipe. Normally if you can feel something the cat is not clogged.
Three: Check the cat itself. If it is glowing a bright red. that means it is clogged.
Proud owner of a
2006 Monte Carlo LTZ
Laser Blue
Reply With Quote

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
"stutter", power loss, rough ride....advice/input please? Krysden Monte Carlo Repair Help 2 03-23-2010 07:59 PM
Loss of power 4k-5k MonteDriver Engine/Transmission/Performance Adders 11 07-21-2009 05:20 PM
Loss of power/Stalling RedZed Monte Carlo Repair Help 1 04-21-2009 05:06 PM
High revs/loss of power after 30 mph? echolmberg Monte Carlo Repair Help 5 09-05-2008 10:39 AM
Loss of electrical power when brakes are applied, just installed new battery. Matthew Monte Carlo Repair Help 3 06-19-2005 03:25 AM

2003, 2006, carlo, cat, clogged, egg, engine, exhaust, lose, loss, monte, power, puttering, smell, ss

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


All times are GMT -5. The time now is 01:47 PM.