Monte Carlo Forums

Go Back   Monte Carlo Forum - Monte Carlo Enthusiast Forums > General Forums > Monte Carlo Repair Help
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


Welcome to the Monte Carlo Forum - Monte Carlo Enthusiast Forums.
If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 03-20-2012, 08:32 PM
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 7
Default 99 z34 code question

he guys I'm new i have a 99 monte z34. i am throwing these codes
P0102
VAF A low circuit
P0171

Can you please tell me what they are and the best fix.

Thanks in advance
Reply With Quote
  #2  
Old 03-20-2012, 08:45 PM
zjerry's Avatar

Monte Of The Month -- July 2011
3 Year Member1 Year Member

 
Join Date: Jan 2011
Location: St.Louis , MO.
Posts: 6,055
Default

P0102 - Mass or Volume Air Flow Circuit Low Input




Click the image to open in full size. Symptoms
- Engine stall
- Engine running rough
- Excessive fuel consumption
- Excessive smoke
- Engine Light ON (or Service Engine Soon Warning Light)
Possible causes
- Dirty mass air flow sensor
- Dirty mass air filter
- Mass air flow sensor harness is open or shorted
- Mass air flow sensor electrical circuit poor connection
- Intake air leaks
- Faulty mass air flow sensor
Tech notes
Before replacing the mass air flow sensor, try replacing the air filter and cleaning the air flow sensor with low compress air or mass air flow sensor cleaner. Reset code and drive vehicle. If the code comes back, it may be necessary to replaced the mass air flow sensor.

P0171 - System Too Lean Bank 1


Symptoms
- Engine Light ON (or Service Engine Soon Warning Light)
- Excessive Fuel Consumption
Possible causes
- Intake air leaks
- Faulty front heated oxygen sensor
- Ignition misfiring
- Faulty fuel injectors
- Exhaust gas leaks
- Incorrect fuel pressure
- Lack of fuel
- Faulty Mass Air Flow (MAF) sensor
- Incorrect Positive Crankcase Ventilation (PCV) hose connection
Tech notes
Dirty air filter of faulty air flow sensor are common causes for the P0171 code of the problem.
__________________
2005 MONTE CARLO SUPERCHARGED SS,1969 CORVETTE ,1940 CHEVY,
1946 CHEVY,2005 IMPALA SS
Reply With Quote
  #3  
Old 03-20-2012, 08:53 PM
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 7
Default

thanks a lot. ill try air filter first then move on to the maf. i thought the maf was the likely culprit but wanted to get opinions before spending the money
Reply With Quote
  #4  
Old 03-21-2012, 12:55 AM

 
Join Date: Sep 2011
Location: Minnesota
Posts: 370
James nordby Beev manster
Default

get a can of maf cleaner and see if that'll fix it
Reply With Quote
  #5  
Old 03-21-2012, 09:37 AM
STUMPMI's Avatar

Monte Of The Month -- February 2013
1 Year Member

 
Join Date: Dec 2011
Location: Taylor Michigan
Posts: 7,738
STUMPMI
Default

Quote:
Originally Posted by bigjohnson9859 View Post
thanks a lot. ill try air filter first then move on to the maf. i thought the maf was the likely culprit but wanted to get opinions before spending the money
(I dont think the airfilter will change the codes)


Also try just unplugging the MAF sensor...and see if it runs any better or different....


I noticed you didnt post how its running or performing....

(I have the same vehicle)
__________________
David
1999 MONTECARLO Z-34/2004 SILVERADO Z-71/2003 GMC CUSTOM SIERRA SLE

Last edited by STUMPMI; 03-21-2012 at 09:38 AM. Reason: typo
Reply With Quote
  #6  
Old 03-21-2012, 03:26 PM
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 7
Default

it starts and runs fine. after about 5 minutes it will shudder under throttle and at a stop it will start losing rpm then stall
Reply With Quote
  #7  
Old 03-21-2012, 03:41 PM

 
Join Date: Sep 2011
Location: Minnesota
Posts: 370
James nordby Beev manster
Default

clean the maf with only maf cleaner, there's a chance it'll clear up the problem. Otherwise you may be forced to buy a new one
Reply With Quote
  #8  
Old 03-21-2012, 03:52 PM
STUMPMI's Avatar

Monte Of The Month -- February 2013
1 Year Member

 
Join Date: Dec 2011
Location: Taylor Michigan
Posts: 7,738
STUMPMI
Default

Quote:
Originally Posted by bigjohnson9859 View Post
it starts and runs fine. after about 5 minutes it will shudder under throttle and at a stop it will start losing rpm then stall

A quick check to see if it is the MF......unplug it and then start it up and see if it idles and stays running.....

If it fixes the shuttering and stahling......then you know the MAF is bad... If it is.....try cleaning it with MAF cleaner.....I ended up replaceing mine......as it was bad after 130,000 miles......

If that wasnt the cure...I would check your fuel pressure at the fuel rail...
Could be its time for a new fuel pump....
__________________
David
1999 MONTECARLO Z-34/2004 SILVERADO Z-71/2003 GMC CUSTOM SIERRA SLE
Reply With Quote
Old 03-21-2012, 03:52 PM
 
 
 
Reply

Tags
98, 99, carlo, circuit, engine, fuel, gas, light, maf, monte, pressure, sensor, service, vaf, warning, z34


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Advertising

Featured Sponsors
Vendor Directory
Our Sponsors

All times are GMT -5. The time now is 07:05 PM.

Internet Brands, Inc.



SEO by vBSEO ©2010, Crawlability, Inc.