Monte Carlo Forums

Go Back   Monte Carlo Forum - Monte Carlo Enthusiast Forums > General Forums > General Monte Carlo Talk
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


Welcome to the Monte Carlo Forum - Monte Carlo Enthusiast Forums.
If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 04-23-2011, 06:11 PM
jwjones's Avatar

 
Trader Rating:(0)
Join Date: Feb 2011
Location: Austin, Tx
Posts: 549
Default 2001 Monte Carlo SS A/C not working

Okay so I think some of you know I've been having issues with my DIC and A/C not kicking on. Well today it turned on and when I tried to turn the fan up it turned back off, so when it did my frustration kicked in and I banged the side of the dash next to the a/c controls and it turned back on and everything worked after that. For those of you who don't know my issue. Most of the time I start my car my a/c, heat, cruise control, rear defroster, and DIC doesnt work until i've been driving it for a while. Any ideas what I should replace? new air controls? or a new ignition switch?
__________________
Reply With Quote
  #2  
Old 04-24-2011, 11:48 PM
05MonteLS's Avatar

 
Trader Rating:(0)
Join Date: Oct 2010
Location: San Antonio, TX
Posts: 211
Default

It's very possible that you're having problems with the A/C Controller. The part that the Temp. controls, Fan speed, and air direction comes out in one piece. I don't know if the older 6th Gens had vacuum controls (for the air direction) but I know the younger ones (~2004 and 2005) had all electronic controls. The fact that you have to hit the thing means that some harness or connection may have come loose. Ironically, my parents had to do the exact thing in their '02 Cadillac STS (when they had it still- car got sold) It turns out that a wire in the dash had a bad connection. The DIC and the Cruise Control issues though, I'm not sure on, considering they're completely different circuits.
__________________

My Baby- A 2005 Monte Carlo LS- Now with Foglights!
Reply With Quote
  #3  
Old 04-25-2011, 05:48 AM
Space's Avatar
5 Year Member3 Year Member1 Year Member
 
Trader Rating:(0)
Join Date: Jul 2008
Location: Beach`in Florida
Posts: 33,306
Banned from Facebook Banned Empty Space They won't let me play anymore Revoked X-Rated
Default

If you bang on the dash & it works, it sounds like a lose connection...causing interupted power to your a/c unit.
Do you have a electrical tester & the knowledge to remove & test ? Good Luck & wish you a COOL Ride....
__________________
- Peace -
`Space
Reply With Quote
  #4  
Old 04-25-2011, 08:13 PM
jwjones's Avatar

 
Trader Rating:(0)
Join Date: Feb 2011
Location: Austin, Tx
Posts: 549
Default

Well I dont have an electrical tester. One thing I just find odd is that the DIC ect. all come on when the a/c does HOWEVER when I hold the HomeLink button the DIC alone turns on.
__________________
Reply With Quote
  #5  
Old 04-26-2011, 02:01 PM
05MonteLS's Avatar

 
Trader Rating:(0)
Join Date: Oct 2010
Location: San Antonio, TX
Posts: 211
Default

Quote:
Originally Posted by jwjones View Post
Well I dont have an electrical tester. One thing I just find odd is that the DIC ect. all come on when the a/c does HOWEVER when I hold the HomeLink button the DIC alone turns on.
Hum.. Unless there's a short in the wiring somewhere and that supplies power to the A/C, Cruise Control, etc..
__________________

My Baby- A 2005 Monte Carlo LS- Now with Foglights!
Reply With Quote
  #6  
Old 07-26-2011, 03:22 AM
 
Trader Rating:(0)
Join Date: Jul 2011
Location: Florence
Posts: 2
sikeyez
Question

I have the same exact issue with my 3.8L 2001 Monte Carlo SS. Well except for it turning on when i hit the side. It all just turns on at random times. I am leaning towards replacing the ignition switch but am wondering if a relay has anything to do with this. I have a multimeter.....but not a whole lot of good that does me when my dumba$$ doesn't know to use it. It's freakin hot in CA and no a/c is no bueno!
Reply With Quote
  #7  
Old 07-27-2011, 08:22 PM
jwjones's Avatar

 
Trader Rating:(0)
Join Date: Feb 2011
Location: Austin, Tx
Posts: 549
Default

Yeahhh I ended up selling my car and bought a 1996 Ford Mustang GT. Loving every moment of it too!
Good luck with your repairs!
__________________
Reply With Quote
  #8  
Old 07-28-2011, 03:35 AM
 
Trader Rating:(0)
Join Date: Jul 2011
Location: Florence
Posts: 2
sikeyez
Default

That's what's up!! I am going with a stang after this Monte phase I'm in. I ended up replacing the ignition starter switch and that solved the problem. Cost $80 at auto zone and wasn't too difficult (thank god, cuz a Molotov was the next choice..lol) have fun with that G.T.!!
Reply With Quote
Old 07-28-2011, 03:35 AM
 
 
 
Reply

Tags
01, 2001, ac, air, carlo, carlos, chevy, conditioning, manual, monte, problem, problems, ss, stopped, switch, working


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Advertising

Featured Sponsors
Vendor Directory
Our Sponsors

All times are GMT -5. The time now is 06:03 PM.

Internet Brands, Inc.